Backar på flygbladsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget backar nu från det beslutade flygbladsförbudet utanför sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten efter hot om rättsliga åtgärder från sjukvårdspartiet.

Landstingets närsjukvårdsledning har gjort en egen tolkning av hur de politiska partierna får sprida information utanför länets sjukvårdsinrättningar.

Och beslutet blev att förbjuda flygbladsutdelning utanför sjukhus och hälsocentraler med motiveringen att det är ”påtvingad politisk information”.

-Vi ville värna om patienternas och de anhörigas trygghet och att dela ut flygblad kan upplevas som påtvingande, säger Per Vågström, biträdande närsjukvårdschef i Luleå och Boden.

Inget tvång

Men sjukvårdspartiet i Luleå, som ansökt om tillstånd för flygbladsutdelning och fått nobben, reagerade starkt.

-De förbjöd det bara rakt av. Det är både komiskt och allvarligt på samma gång. Komiskt för att de inte läst eller feltolkat det politiska beslutet i landstingsstyrelsen. Och allvarligt för att de försöker stoppa ett oppositionsparti från att sprida information inför valet.

Men har du ingen förståelse för att det kan handla om påtvingad politisk information?

-Nej, vi står ju utanför stora ingången vid exempelvis Sunderby sjukhus och det är ingen som är tvingad att ta emot våra flygblad. Vi kommer inte att uppträda på ett sådant vis att folk känner sig tvingade att ta emot våra flygblad.

Fel av oss

Men efter partiets krav på omprövning och hot om rättsliga åtgärder har närsjukvårdsledningen gjort helt om i frågan.

Nu är det fritt fram för alla partier att dela ut flygblad utanför alla sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten

-I det här fallet har vi gjort fel. Vi har gått på en tidigare inriktning och inte på den nya som antogs i våras. Fel har vi gjort och nu har vi ändrat oss och vi har även gått ut till alla berörda i länet så att vi inte gör om misstaget, säger Per Vågström.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) tycker att det är bra att närsjukvårdsledningen omprövat sitt eget beslut.

-Vi vill inte ha politisk information inne i väntrummen, men utanför sjukvårdsinrättningarna är det helt okej och det är bra att frågan nu är löst, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.