Dyrare att betala med kort än kontant

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna chockhöjer priserna för kontanter och det för att fler ska gå över till den mer lönsamma korthanteringen, enligt säkerhetsbranschens nya studie. Något som kommer att leda till högre priser för både handlare och kunder.

Luleå köpmannaföreningens ordförande Bernt Jansson reagerar starkt på att bankerna kommer att höja priset på att lagra, köpa och sälja kontanter med upp till 1 200 procent.

– 1200 procent vore ju en dröm, jag är glad att vi kan ligga på samma pris året om, säger Bernt Jansson.

Uppgifterna  finns med i säkerhetsbranschens nya studie av kontanthantering och korthantering.

– Det har ju funnits en felaktig bild i samhället, att kontanter är dyrare än kort. Nu visar ju studien att det är precis tvärt om, slår man ihop kortbetalningar och kontanter, så visar det att i tre av fyra fall är det billigare att handla med kontanter, säger Mikael Johansson, kommunikationschef i säkerhetsbranschen.  

Dold agenda

Mikael Johansson menar att det finns en dold agenda från bankerna.

Genom att höja priset på kontanter, så vill man öka kortanvändningen och då tjänar bankerna mer pengar, säger Mikael Johansson.

– Vi har fem banker idag och det är inget snack om att det är monopol, som köpman sitter man i knäna på bankerna, säger Bernt Jansson ordförande i Luleå köpmannaförening.

Stora avgifter skrämmer

Om de kontanta medlen blir dyrare kan fler handlare gå över till kortbetalning, precis som bankerna vill. Och då handlar det som stora avgifter för företagen att ta emot en kortbetalning och att banka kontanter efter arbetstid.

– Prishöjningarna kommer ju att slå igenom på marknaden och det innebär att butiksägare och konsumenter kommer drabbas av ökade priser. Det här kommer slå hårt mot de svagare grupperna som kommer få det svårt att få pengarna att räcka till, säger Mikael Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.