Barn riskerar kortare liv

Publicerad

Under lång tid har livslängden ökat och vi har blivit allt friskare. Dagens unga är troligenden första generation där medellivslängden kommer att sjunka.

Orsaken till det här är att barnen rör på sig för lite, äter dålig kost och får sjukdomar relaterade till övervikt. Det är rekommenderat för unga att utföra någon typ av aktivitet sextio minuter per dag. Det är endast 15 procent av pojkarna och tio procent av flickorna som följer rekommendationen.

Anna-Karin Lindqvist, forskare på Luleå tekniska universitet, menar att dagens teknik påverkar de ungas livslängd.

– Barnens användande av smarta telefoner, datorer och surfplattor har ökat. Att se det som ett problem och förbjuda användandet tror inte jag är en framkomlig väg. Jag tycker att vi bör vända på det och se hur tekniken kan bli en del i en möjlig lösning, säger Anna-Karin Lindqvist.

Anna-Karin Lindqvist har gjort flera studier om ungas fysiska aktivitet. Snart är hon aktuell med en ny studie.

– Det vi lärt oss från tidigare studier är att unga vill ha roligt. De motiveras även av att någon tar tid när de utför något. Vi kommer att konstruera ett spel där roligt och mätbart är två viktiga komponenter. Man kommer kunna mäta barnets fysiska aktivitet, vilket sen förs in i ett spel och blir en resurs. Om barnet till exempel går eller cyklar till skolan så ökar resursen i spelet. Tanken är att det ska uppmuntra unga till att bli mer aktiva, säger Anna-Karin Lindqvist.

För att få sina barn att bli mer aktiva har Anna-Karin Lindqvist gått ihop med några andra föräldrar och anordnat så att deras barn går eller cyklar hem tillsammans från skolan varje dag.

– När jag går hem känner jag att jag blir pigg efter en lång skoldag. Det är jättekul att gå hem när man varit inomhus så länge, Säger Anna-Karins dotter Klara Lindqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.