Barnfamiljer borta länge i jul

Uppdaterad
Publicerad

Det förmånliga semesterläget i jul gör att fler satsar på en lång utlandsresa. Mest ökar resandet bland barnfamiljer, som också fått upp ögonen för storstäderna.

Ännu en vinter när reser vi mer. Resebyrån Ticket rapporterar om en bokningsökning med tre procent jämfört med förra året. Utvecklingen har visserligen dämpats efter sommaren. Men barnfamiljerna är särskilt måna om att komma iväg och har bokat åtta procent fler resor i år.

-Många passar på att åka på en längre resa, eftersom det är så lätt att vara borta i jul, säger Karin Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på företaget.

Spanien fortsätter att vara landet som flest föredrar. Men Thailand knappar in, bokningarna dit har ökat med 20 procent. Det tredje mest populära landet är USA. Till Miami har resorna ökat med hela 55 procent och till New York med 31 procent. En tydlig trend är också att fler väljer storstäder på vintern. Destinationer som New York och London har blivit populära även bland barnfamiljer.

-Föräldrar som har varit där tidigare vill visa sina barn världen, säger Karin Ahlstedt.

Egypten återhämtar sig mycket långsamt. Nya i toppen är i stället Italien och Australien. Julens stora komet är annars Sydafrika, dit resandet nästan fördubblas. Resebyrån har ännu inte märkt de avbokningar som många arrangörer i Afrika rapporterat om efter sjukdomen ebolas utbrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.