Bergvalls vårdplan hemligstämplad

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta i den elva sidor långa vårdplanen som Säters sjukhus har lämnat in om Sture Bergwall är sekretessbelagt.

Bedömningen är att Bergwall kan slussas ut i samhället om det finns ”välordnad uppföljning och kontrollåtgärder”.

Ska bo i Jämtland

Chefsöverläkare Valdislav Ruchkin skriver i vårdplanen att alla friförmåner har fungerat bra. Bergwall har från och med slutet av januari börjat få permissioner och varit i Falun flera gånger. Just nu är han beviljad permission i över tio dagar i sträck.

Säters sjukhus har tagit kontakt med en kommun där Bergwall ska bo. Det framgår att han ska bo i Jämtland, då den ansvarige läkaren är länets chefsöverläkare.

Bergwalls grundstörning kvarstår, enligt vårdplanen. Däremot har han under lång tid visat att han kan fungera ”utan att återfalla i brott” och att hans ”mående har varit stabilt”, framgår av vårdplanen.

Måste lämna prov

Av vårdplanen framgår att han inte ätit medicin på flera år, och inte behöver det nu heller.

Om Bergwall skulle börja missbruka så ökar det risken för återfall. Två gånger i veckan måste han lämna prov så att läkarna kan försäkra sig om att han håller sig från alkohol och droger.

”Sture har under den senaste tiden mått mycket bra, och är förväntansfull inför ett liv under friare former”, står det i vårdplanen.

Han beskrivs som ”mycket tillmötesgående” och med ett ”trevligt bemötande” gentemot personal och andra patienter.

Målen för Bergwalls sociala liv och aktiviteter är sekretessbelagda, och överstrukna med svart penna i den vårdplan som lämnats ut.

Nu ska förvaltningsrätten titta på vårdplanen, därefter ska domstolen fatta ett beslut om Bergwall ska skrivas ut från den slutna rättspsykiatriska vården.

Sverker Svenson, chefsöverläkaren för psykiatrin i Jämtland, har tidigare i en skrivelse till förvaltningsrätten sagt att han tycker det är märkligt att Bergwall går direkt från sluten vård till öppen och att vården förläggs så långt från hemkliniken.

-Jag tycker att det är ovanligt. Men jag motsätter mig inte det. När väl en dom kommer så kommer områdespsykiatrin vid Östersunds sjukhus att utföra det som specificeras i vårdplanen, säger han till TT.

Enligt Svenson är det ovanligt att någon går från sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning till öppenvård direkt.

-Det brukar passera en längre tid med rätt att vistas inom sjukhusområdet och ett successivt utökat antal permissioner innan man gör en ansökan om övergång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.