Foto: TT Bild.

Beslut taget om nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen kom beskedet att TV 4 lägger ned de lokala nyhetssändningarna.

Styrelsemötet hos TV4 gav det förväntade resultatet: 140 medarbetare mister jobbet när lokalsändningarna läggs ned.

-Det blir en försvagning och klar försämring, säger landstingsrådet Robert Winroth (MP) i Västerbotten – ett av de drabbade områdena.

TV4 i Luleå

TV4:s planer har mött hård kritik såväl utifrån som bland egna medarbetare. Inget av detta fick dock effekt när bolagets ledning på onsdagskvällen klubbade igenom beslutet att lägga ned de lokala tv-stationerna.

Vägval

-Vi gör ett vägval och bestämmer oss för att kraftsamla kring en nationell nyhetsbevakning. Vi tror att vi kan erbjuda en god bevakning av hela Sverige, men i de rikssändningar som vi bjuder på, säger vd:n Casten Almqvist till TT.

I stället för tv-stationer från Malmö i söder till Luleå i norr ska TV4 nu ha 25 reportrar stationerade runtom i landet. Dessa ska arbeta mot rikssändningarna.

Del av utvecklingen

TT: Men kan 25 personer göra samma jobb som 140 medarbetare?

-Den jämförelsen ska inte göras. Här handlar det om en förstärkning av vår nationella verksamhet. Den lokala motsvarigheten riktad mot lokal publik lämnar vi igenom detta.

TT: Vad svarar du dem som ser det som ett hot mot demokratin?

-Vi blir ju en del av den utveckling vi sett där det blir svårare och svårare att på kommersiella villkor motivera lokal journalistik, säger Almqvist.

Orolig för framtiden

En av de drabbade är Patrik Henningsson, videojournalist vid TV4 Halland. Han har jobbat på TV4 Halland sedan starten 1993 och är orolig över hur den lokala bevakningen kommer att bli.

-Kommunjournalistiken kommer att få sig en rejäl törn. Det blir ett Stockholmsperspektiv på vad som är lokalnyheter, säger han.

Robert Winroth, landstingsråd i Västerbotten, delar farhågorna:

-Personligen är jag rädd för att det blir en skev mediebild och spegling av Sverige. Klart man är besviken – men inte förvånad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 i Luleå

Mer i ämnet