”Betyder mer pengar till kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen välkomnar BKM Mannersmans etablering oavsett hur många arbetstillfällen som följer.

– Vi är naturligtvis väldigt glada. Det är en väldigt positiv utveckling, säger Lotta Åman (S), kommunalråd i Arvidsjaur.

Hennes förhoppning är att etableringen också skall sätta stopp för utflyttningen från kommunen.

-100 jobb i Arvidsjaur är att jämföra med 1200 jobb i Luleå.

I mitten av augusti var representanter från företaget i Arvidsjaur för att prata om framtiden. De tittade på lokaler och visade upp den produkt som företaget säljer vilket är ett medel mot mögel och fukt i stenhus.

– De ska köra igång i december och januari. Det blir tio jobb i början och efter tre år hoppas de ha 60 till 100 anställda.

Tror du på den siffran?

– Ja, vi utgår från att den stämmer. Den känns rimlig. Även om det inte skulle bli fler än 10 så är det också bra. Det kommer att innebära jobb åt framförallt ungdomar och totalt mer pengar till kommunen , säger Lotta Åman som just idag sitter och jobbar med kommunens budgetplanering.

BKM Mannesman kommer att hålla till i flygskolans gamla lokaler på flygplatsen. Den personal de rekryterar kommer inte att behöva några förkunskaper utan ska internutbildas av företaget enligt den information som kommunen fått. De ska framför allt jobba med distribution av företagets produkter.

Fakta

Arbetslöshet Arvidsjaur

I Arvidsjaur bor 6488 personer.

250 personer är öppet arbetslösa.

71 av dem är mellan 18 och 25 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.