Björnantalet minskas

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 90 björnar får skjutas i Norrbotten i år. Det är en ökning som motiveras av att fler och fler samebyar slagit larm om rovdjurets framfart.

I ett av sina sista beslut som landshövding valdePer-Ola Eriksson att öka avskjutningen av björnar i Norrbotten med 25 procent.Det betyder att var tionde björn får skjutas.

– Det blir 90 björnar som ska fällas på licens. Vihar en stor björnstam i Norrbotten som rennäringen har problem med, sägerPer-Ola Eriksson, före detta Länsråd i Norrbotten.  

Björnjakt

Men det var delade meningar i den rådgivandeviltförvaltningsdelegationen och landshövdingens beslut ses som kontroversiellteftersom björnstammen minskas mer än tidigare år.

– Vi ska ha fungerande samebyar och vi måstelyssna på människorna därute som är drabbade av rovdjuren. Gör man inte det såär man både blind och döv och känslomässigt kall, säger Per-Ola Eriksson.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt

Mer i ämnet