Bodenföretagare stäms för sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Ett paket med chokladbollar från chefen med hälsningen ”klapp på stjärten, puss på musen” blev droppen för Linda Eriksson. Nu stäms en företagare för sexuella trakasserier.

Linda Eriksson, 37 år, jobbade på ett livsmedelsföretag i Boden. Jargongen var tuff något hon säger sig vara van vid och det var inte något hon direkt reagerade över.

-Jag har vistats mycket i en manlig värld och reagerade inte från början men allteftersom tyckte jag att min chef började säga konstiga saker.

Bodenföretagare stäms för sextrakasserier

”Hångel och sex”

En dag levererades ett paket med chokladbollar till henne. På paketet, som inte var inslaget, fanns en lapp med texten ”kärlek, hångel, sex, klapp i stjärten, puss på musen”.

-Paketet lämnades över av tre män som skrattade och tyckte det hela var roligt, berättar hon.

Linda tog emot paketet, fotade av det och kastade sedan bort det.

När lönen några månader senare uteblev kontaktade Linda Eriksson fackförbundet Handels. Samtidigt berättade hon om paketet med chokladbollarna. När hennes chef fick kännedom om kontakten med facket skickade han ett mejl till henne.

-Han skrev citat ”Måste bara fråga hur det står till om du är helt djävla intelligensbefriad?”, berättar hon.

Nordnytt har sökt företagaren för en kommentar men han har inte gått att nå.

Stämmer företaget

Handels har nu stämt företaget i tingsrätten för sexuella trakasserier, enligt diskrimineringslagen, med krav på 100 000 kronor i skadestånd. Det säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd som anlitats för via Handels. Till det kommer ett krav på utebliven lön för Linda Eriksson på 30 000 kronor.

Dessutom är företagaren anmäld till Arbetsdomstolen, AD, på grund av de hot han riktade mot Linda Eriksson efter hennes kontakt med facket.

Företagaren är också stämd i tingsrätten för att han inte betalat lön till ytterligare tre anställda. Det handlar om belopp från 30 000 kronor till 50 000 kronor.

Enligt Bo Villner har det inkommit ytterligare en anmälan från en femte person som inte heller skall ha fått sin lön utbetald av företagaren.

Stort stöd

Linda Eriksson har sedan händelsen lämnat företaget och har en ny anställning i Boden. Hon tycker att hon fått mycket stöd både från facket och av vänner och bekanta. Hon berättar att hon mått ganska dåligt efter det som hänt.

På frågan om varför hon väljer att öppet berätta om händelsen säger hon:

-Jag vill att folk ska få veta att sådana här saker händer. Jag tror att det finns folk som inte vågar anmäla sin chef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bodenföretagare stäms för sextrakasserier

Mer i ämnet