Boräntor följer inte med nedåt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska storbanker står inför ännu en sänkning av reporäntan, nu till noll. Några drastiska sänkningar av boräntorna ligger dock inte i korten.

Boräntorna är förvisso på väg nedåt igen, vilket bland annat syns i att bundna räntor börjat hamna under de rörliga.

Räntorna anpassas just nu till den nollränta som Riksbanken väntas införa nästa vecka. Marknaden räknar med en sänkning med 0,20 procentenheter till 0,05 procent, en historiskt låg nivå.

Men sänkt reporänta avspeglas inte fullt ut i storbankernas boräntor. Reporäntan har sedan december i fjol sänkts med 0,75 procentenheter. Samtidigt har storbankerna bara sänkt sina rörliga boräntor med 0,40-0,50 procent, visar en kartläggning gjord av analysföretaget Compricer.

-Det finns inte någon direkt koppling mellan Riksbankens korta ränta och vår egen finansieringskostnad. Men får vi en lägre räntemiljö blir också de nominella räntorna lägre, säger Pär Boman, Handelsbankens vd, när TT tar upp frågan i samband med en kvartalsrapport.

-På lite längre sikt har det definitivt effekt, men det finns ingen direkt koppling, tillägger han.

En del av förklaringen är högre kostnader för skärpta kapital- och buffertkrav från myndigheter. Därtill tar bankerna höjd för andra pålagor, som den nytillträdda regeringens föreslagna bankskatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.