Bostadsbrist ger bostadsspekulation

Publicerad

I Riksgränsen har det blivit spekulation på bostäder precis som på andra attraktiva turistområden. Men det innebär stora problem för dem som bor i området.

Stefan Hedlund och Elin Jönsson bor i Riksgränsen arbetar på skidanläggningen. Under hela deras tid i Riksgränsen har arbetsgivare stått för bostaden. För två år sedan tog paret upp den svåra bostadssituationen och lämnade ett medborgarförslag till Kiruna kommun om fler tomter till Riksgränsen.

-Just nu bor vi i en lägenhet genom vår arbetsgivare. Vi har därför inte något besittningsskydd till den så om vi skulle byta arbetsgivare står vi utan boende, säger Stefan Hedlund.

Det har byggts bostäder i Riksgränsenområdet men det handlar i stort sett enbart om fritidsboenden.

Stefan och Elin vill att det ställs krav på framtida permanenta bostäder i området för att undvika spekulation.  Det finns exempel på tomter i området som har stått obebyggda länge och som sen sålts vidare för omkring 1 miljon kronor.

Stefan tycker att det borde finnas krav på att den som tilldelas tomt är skriven och verksam i området.

-Dessutom skulle det finnas krav på att den som får en tomt tilldelad har en viss tid på sig att bebygga den för att på så sätt undvika spekulation.

Det har gått två år sedan paret lämnade medborgarförslaget och nu har kommunen behandlat det.

-Vi tillsätter en utredning kring det här för att se om vi ska bygga i kommunal regi och hyra ut eller om vi skall stycka av tomter för försäljning eller om det blir en kombination av alla former. Huvudfokuset är att vi skall säkerställa permanentboenden för framtiden, säger Niklas Sirén (V) vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.