Bostadsmarknaden fortsatt het

Publicerad

Priserna på bostäder fortsätter att rusa. Utbudet krymper samtidigt som budgivningen tilltar och försäljningarna går allt snabbare.

-Det finns inte så många faktorer som bromsar bostadsmarknaderna. Den politiska osäkerheten, hotet om stramare låneregler och oron i omvärlden verkar än så länge mer än väl kompenseras av den låga räntan, säger Tor Borg, chefsekonom på statliga bolåneinstitutet SBAB som i Mäklarbarometern mäter trycket på bostadsmarknaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sjunkande räntor

Räntan på bostadslån är nu drygt två procent, enligt listpriserna. De verkliga räntorna efter förhandling ligger ofta ytterligare ett antal tiondelar lägre. Och enligt Tor Borg kan räntorna komma att sjunka ännu lite till.

-Jag tror inte att vi har sett botten på bolånen ännu. Och de kommer inte vända uppåt på åtminstone ett halvår, förmodligen inte ens på ett år. Men då lär det nog börja vända uppåt, spår Borg.

De 221 mäklare som svarat på SBAB:s enkät räknar med att efterfrågan fortsätter att stiga första kvartalet 2015 och att det leder till ökad budgivning, snabbare försäljningar och högre priser. Siffrorna är visserligen något lägre än i höstas, särskilt i Stockholm, men inbromsningen är, skriver SBAB, marginell och marknaden har åter utvecklats starkare än väntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.