Ny plats för brandstation i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas nya brandstation ska stå på kvarteret Cisternen i västra industriområdet. Det enades politikerna i kommunstyrelsen om under måndagen.

Kvarteret Cisternen ligger intill det så kallade Kasenområdet och nära bilprovningen, vilket anses vara den mest strategiska platsen utifrån bland annat utryckningstider.

– Vi har gått vidare på det här förslaget och gett kommunkontoret uppdrag att upprätta en detaljplan för marken, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Utredning avbryts

Därmed avbryter kommunen utredningen kring de två andra alternativen som var östra industriområdet samt korsningen mellan Kurravaaravägen och framtida väg E10.

Den nya brandstationen ska enligt kommunens planering stå klar i början av 2018. Detta trots att den befintliga brandstationen berörs av gruvbrytningen först fem år senare enligt LKAB:s nya prognoser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.