Foto: TT

Budgivning stressar bostadsköpare

Uppdaterad
Publicerad

Budgivningen är en av faktorerna som stressar oss mest när vi ska köpa bostad.

De flesta som köpt en bostad på senare tid kan med större eller mindre fasa komma ihåg den stressiga budgivningsprocessen. Mäklaren som hör av sig att priset ligger på den och den nivån och att det nu är minst sagt bråttom att bestämma sig. I värsta fall har priset på drömbostaden skjutit i höjden långt över den nivå man bestämt i förväg. Den auktionsliknande situationen kan få vem som helst att fatta ett dåligt beslut.

– Hela proceduren där spekulanter ställs mot varandra i en hetsig budgivning där det bara finns en segrare är som ett skolboksexempel hämtat från en stresshanteringskurs, säger Karin Hellgren, presschef på statliga SBAB.

Flera stressmoment

Enligt SBAB:s undersökning, som baseras på nästan 1 200 enkätsvar, tyckte en majoritet av de som svarat att budgivningen var ganska eller väldigt stressande. Förhandla villkor för boräntan var näst mest stressande.

Kvinnor anger överlag att de upplever mer stress än vad män gör, särskilt inför de delar som handlar om ekonomi.

– Men kvinnornas osäkerhet behöver inte vara en nackdel då den kan leda till större noggrannhet, som i sin tur kan ge ett bättre resultat, säger Karin Hellgren.

Flera stressiga moment

I ett bostadsköp finns ett antal moment som upplevs mer eller mindre stressande. Andelen kvinnor som anger ganska eller väldigt stressande antyder att de är mer stressade än männen (procent):

TD;Kvinnor;Män;

Budgivning;63;51;

Förhandla ränta;38;28;

Välja bindningstid;37;24;

Köpte jag rätt;33;28;

Bevaka objekt;33;24;

Gå på visningar;26;25;

Skriva kontrakt;32;20;

Ordna lånelöfte;28;15;

Välja bank;16;12;

Undersökningen gjordes av undersökningsföretaget Snabba Svar på uppdrag av SBAB, 1 170 personer i åldrarna 20-80 som har eller haft bolån deltog i enkäten.

Källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.