Bulgarisk patiens i tre dimensioner

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vi träffa ett riktigt mattesnille som kammat hem första priset för en forskarrapport.

Under fyra sommarveckor har han gått på en forskarskola och även kamma hem första priset för en forskarrapport. Och en sån vinst känns i hela kroppen.- Det var häftigt. När de började läsa motiveringen och det handlade om matematik började hjärtat bulta snabbare och så vann vi det var riktigt kul, säger Anton Grensjö, som läser en spetsutbildning i matematik på gymnasiet.

Vi befinner oss på en strand i Piteå där Antons sommarledighet har börjat. Forskarrapporten har han jobbat fram med en universitetslektor från KTH. Rapporten har fått namnet bulgarisk patiens och kan se lätt ut att lägga men är mycket avancerad att bevisa.

– Man kan visa bulgarisk patiens med femton spelkort. Men då visas det i två dimensioner jag har utvecklat det till tre dimensioner, säger han.

Den så kallade patiensen går ut på att man tar ett kort från varje hög och placera sen högarna i storleksordning. Upprepar man det tillräckligt många gånger kommer det alltid sluta med fem högar med 5, 4, 3, 2 och respektive 1 kort i varje hög. Bulgarisk patiens har det forskats mycket på tidigare men Anton har utvecklat en tredimensionell variant och det var det som gav honom första priset. Modellen kan i framtiden eventuellt användas på företag.   

– Har man ett företag med olika avdelningar så kan högarna med kort jämföras med budgeten för olika avdelningar på ett företag. Om man skulle vilja skapa en ny avdelning tar man lite pengar från varje avdelning och stoppar in i den nya avdelning är det enkelt att hela tiden hålla koll på pengarna.

Det var på Rays forskarskola i Strängnäs som rapporten arbetades fram. En skola för gymnasieelever som brinner för natur- teknik och matte. Av åttio sökande elever från hela Sverige var det bara arton som kom in. Anton var en av dem och tillbringade gladeligen fyra veckor av lovet på skolan.

– Jag går på en spetsutbildning i matematik så där förstår alla att man kan ägna fyra veckor av sommaren till matte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.