Arkivbild Konsum i Lannavaara

Butiker i glesbygd ska räddas

Uppdaterad
Publicerad

Små butiker i glesbygden ska räddas genom ett särskilt driftstöd, föreslår en ny utredning. Förslaget beräknas kosta statskassan 35 miljoner per år och rädda runt 200 butiker.

Idag tog landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) emot utredningen ”Service i glesbygd” av utredaren Catharina Håkansson Boman.

-Många butiker riskerar att slås ut, många gör bedömningen att vi står inför en ny nedläggningsvåg. Det brådskar, säger regeringens utredare Catharina Håkansson Boman.

Behov finns

Enligt utredningen finns det behov av ett driftstöd till butiker i glesbygdsområden som är särskilt sårbara och utsatta.

Två olika driftstöd föreslås till fasta försäljningsställen av dagligvaror.

Ett stöd på 300 000 kronor per år till butiker som har en årsomsättning mellan 2 -11 miljoner kronor och har affären öppen i genomsnitt 40 timmar i veckan.

Ett stöd på 100 000 kronor per år till mindre butiker som har en årsomsättning under 2 miljoner kronor och som har öppet i genomsnitt 20 timmar i veckan.

I bägge fallen ska avstånden till nästa matvarubutik vara minst 15 km.

Insatser behövs

Sven-Erik Bucht (S) säger att problemet är identifierat, nu ska materialet ut på remiss. Han vill inte föregå remisstiden regeringen tar beslut efter remissen som är ute i 3 månader.

-Vill vi att de ska vara kvar är jag övertygad om att det behövs insatser. Gör vi inte det skapar det problem för människor som bor där och samhället får ändå ta hand om det på något sätt, säger Bucht.

-Det är jätteviktigt att vi har en någorlunda vettig service även på landsbygden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.