CRD: Sverige mörkar diskriminering

Publicerad

Sverige skönmålas i den rapport som regeringen skickat till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det hävdar organisationen Civil Rights Defender (CRD).

Rapporten ska bilda underlag för den granskning av Sverige som sker i FN-rådet i slutet av januari. Där redovisar regeringen arbetet för att förbättra mänskliga rättigheter i Sverige.

Organisationen CRD är kritisk och skriver i sin egen skuggrapport att Sverige mörkar eller förminskar diskriminering av romer och samer, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett exempel är Skånepolisens romregister som inte vidrörs med ett ord i rapporten, säger människorättsjuristen Johanna Westeson på CRD till DN.

-Sverige tar människorättsfrågor på allvar. Men just därför är det en besvikelse att regeringen inte visar sig större än så här och berättar om de verkliga problem som finns, säger Johanna Westeson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.