Foto: TT

Dags att deklarera småhus

Publicerad

På måndag är det sista dagen att deklarera inför nästa års fastighetstaxering. Landets 2,4 miljoner småhus ska få nya taxeringsvärden. De allra flesta småhusägare behöver inte göra något alls om Skatteverkets förifyllda uppgifter är korrekta. Cirka 100 000 personer, de flesta nya husägare, ska deklarera.

Sista dag för deklaration eller ändring är alltså måndag, men redan i september startade Skatteverkets nättjänst.

Grunden för taxeringsvärdena är försäljningspriser under åren 2011-2013. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av genomsnittsvärdet för liknande fastigheter.

De nya taxeringsvärdena beräknas öka ungefär en procent i genomsnitt i landet, men med stora regionala skillnader. Störst är ökningen i Norrbottens län: 15 procent. I vissa regioner sänks taxeringsvärdena – mest i Kalmar län: 5 procent.

Sedan 2008 är fastighetsskatten ersatt med en fastighetsavgift som 2014 är 0,75 procent av taxeringsvärdet, dock högst 7 074 kronor per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.