Dags för Ironman

Uppdaterad
Publicerad

Att utöva triathlon är något som allt fler Svenskar ägnar sig åt. Snart är det dags för det hårda loppet Ironman i Kalmar. Carl-Magnus Helgegren är en av de tiotal Norrbottningar som tänker ställa upp. 

I år är första året som Ironman i Kalmar blir en VM-kvals tävling och får internationell status. Målet för några deltagare är att få åka till Hawaii för den stora finalen. Carl-Magnus Helgegren från Luleå ska delta i triathlonloppet. Och det är mycket förberedelser.

– Våtdräkt, simmössor och cykelkläder. Många kör allt i ett men jag vill ha några ombyten. Det krävs en del utrustning för att ställa upp och köra triathlon, säger Carl-Magnus Helgegren

Loppet består av tre olika grenar och den första distansen är 3,8 kilometer simning, Efter det gäller det att slänga sig upp på cykeln och trampa arton mil. Och som om inte det vore nog avslutas allt med ett maraton med 4,2 mils löpning. Och det gäller att ha både fysisk och mental styrka.

– Ironman är fifty-fifty. Hälften fysisk styrka och hälften mental styrka. Det kommer att göra ont det vet jag eftersom jag gjort det två gånger tidigare.

Ja, triathlon är ingen lek som han själv uttrycker det och det är viktigt att vardag, jobb och fritid går ihop. Efter en något brokig träningssäsong så är det inte placeringen som är det viktiga i år.

– I år satsar jag på att åka dit ner, ha kul, vara med kompisar och ta mig runt. Sen hoppas jag givetvis på fint väder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.