”Hjälpen ger tveksamt resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Nordnytt har frågat riksdagspartierna vad de anser om etableringslotsar. Hur bra fungerar det?

Socialdemokraterna:

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Jobb och språk hänger ihop och är viktiga nycklar till integration. Vi är kritiska till systemet med etableringslotsar. Vi menar att resurserna gör större nytta inom ramen för Arbetsförmedlingen om de utnyttjas för validering, arbetspraktik och grundläggande utbildning i kommunal regi. Kommunerna har ofta goda möjligheter att erbjuda språk- och arbetspraktik.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/Nej

– Nej. Vi vill att resurserna till detta ska användas inom ramen för arbetsförmedlingens verksamhet.

Sverigedemokraterna:

– Etableringslotsar är enligt oss en dyr och ineffektiv integrationsåtgärd med många brister och tveksamt resultat. Denna inställning stöds bland annat av en utvärdering gjord av Statskontoret som påvisar att trots att etableringslotsarnas huvudsakliga uppdrag bör ses som en arbetsförberedande insats, underlättar de inte för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden i den utsträckning regeringen själva förväntade sig. Sverigedemokraterna anser därför att de ska avvecklas.

Miljöpartiet:

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Miljöpartiet anser att systemet med etableringslotsar behöver bli bättre. Idag finns problem med oseriösa aktörer och att lotsarna har ibland mer en social funktion än en matchningsfunktion. Det behövs en bättre reglering för att komma till rätta med oseriösa aktörer.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/Nej

– Ja.

Centerpartiet

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Centerpartiets integrationspolitik handlar om att öka inkluderingen i samhället genom jobb, företagande och utbildning. Personer som kommer hit ska inte passiviseras av olika samhällsåtgärder och att snabbt få tillgång till språk, utbildning eller arbete är en grundförutsättning.

Centerpartiet anser att reformen med etableringslotsar har ett gott syfte med ökat fokus på att snabbt komma i arbete. Vi tycker dock att det är viktigt att utvärdera reformen och eventuella förändringar inför framtiden. Viktiga utgångspunkter för en sådan utvärdering är om individperspektivet tas tillvara i tillräckligt utsträckning, om reformen lett till snabbare etablering på arbetsmarknaden och hur privata aktörer och civilsamhälle involverats i arbetet.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/Nej

– Ja, men det är viktigt att reformen utvärderas.

Kristdemokraterna:

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Kristdemokraterna tycker att etableringslotsar är bra, om de används rätt. Tyvärr kommer inte alltid SFI och samhällsorienteringen igång så snabbt, vilket gör att lotsarna får hjälpa sina klienter med praktiska frågor, som att förklara hur det funkar att gå till doktorn eller hitta översättning till olika dokument.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/nej

Ja, men uppföljning måste göras och förbättringar i systemet.

Folkpartiet:

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Etableringslotsar utgör en viktig del i etableringsreformen. De problem som har uppstått med en del etableringslotsar tar Folkpartiet på allvar och vi följer reformen noga och löpande.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/Nej

Ja. Vi vill ha dem kvar även om vi inte är främmande för framtida förändringar av systemet.

Moderaterna:

– Hur ställer ert parti sig till etableringslotsar?

– Jobben är Nya Moderaternas viktigaste fråga. Alla åtgärder som leder till snabbare integrering i det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden måste granskas och prövas. Sedan 2006 har 250 000 fler människor fått ett jobb att gå till. En stor del av dem är utrikes födda som tack vare reformer likt etableringslotsarna har kommit in på svensk arbetsmarknad.

Syftet med etableringslotsar är att påskynda och korta tiden för etablering i arbets- och samhällslivet för nyanlända invandrare. Fokus ligger på tidiga insatser för arbete och språk, och det är Arbetsförmedlingen som ansvarar för etableringsuppdraget. Etableringslotsar finns i dag över hela landet och cirka 80 procent av de nyanlända väljer en lots. Arbetsförmedlingen rapporterade själva förra sommaren att etableringslotsarna har de mest nöjda deltagarna enligt myndighetens kundnöjdenkäter.

Samtidigt finns det saker som kan förbättras. Regeringen följer utvecklingen noga och Stockholms universitet har fått i uppdrag att utvärdera effekterna av etableringsuppdraget. En delrapport ska lämnas senast i april 2015 och en slutrapport kommer i april 2016.

– Vill ni ha dem kvar? Ja/Nej

– Ja. Men som med alla reformer är det viktigt att noga följa utvecklingen och resultaten av de utvärderingar som sker. Under tiden är det också viktigt att upprätthålla god kvalitet hos etableringslotsarna. Det finns redan idag inom ramen för Arbetsförmedlingens uppdrag möjligheter att säkerställa kvaliteten i lotsverksamheten.

Vänsterpartiet har inte svarat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.