”Det blir en lång kamp”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fortsatte arbetet med att averka och schakta jord för att bereda marken för provbrytning i Kallak utanför Jokkmokk.

De tre demonstranterna som anhölls under måndagen för att ha protesterat mot förberedelser för provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk, har släppts på fri fot och planerar att  ta sig tillbaka till Kallak så fort som möjligt. De är fortfarande misstänkta för egenmäktigt förfarande.

– Det är bra att det är släppta men det var en överreaktion att de suttit anhållna så länge, säger Tor Lundberg Tuorda som också protesterar mot provbrytningen.

Gruvbrytning i Kallak

En aktivist gick fri

Den fjärde aktivisten greps aldrig av polisen under måndagen eftersom han hade knutit fast sig i grävarmen till en grävmaskin.

När han gick hem kom gruvbolagets entreprenörer tillbaka och slutförde markarbetena inför provbrytningarna på 400 ton malm.

– Det för förjävligt. Det här borde inte tillåtas. Vad jag gjorde i går var ett lagbrott, men det är det här som borde vara förbjudet, säger han.

Aktivisten vill inte säga sitt namn i tv.

– Det är för att jag är misstänkt för ett brott och jag vill inte att polisen ska veta vad jag heter, säger han.

”Vi har majoriteten med oss”

Det som utspelade sig under måndagen var förmodligen bara en förfäktning inför en kamp som kommer att hålla på länge.

– Det kan säkert pågår flera år. Vi ska vara seriösa och inte sabotera deras utrustning och maskiner på något vis. Vi ska vara sakliga och tjurskalliga, säger Tor Lundberg Tuorda, själv bosatt i närliggande byn Randijärvi.

Han väntar sig mer folk till området de närmaste dagarna.

– Det kommer mycket folk från landets alla hörn.

Från gruvbolaget Iron Mines sida ger man följande kommentar till Nordnytt:

-Det är klart att vi är störda men vi får ta utvecklingen som den är och anpassa jobbet därefter. Det som ofta syns är motstånden till verksamheten . Men vi känner att vi till största delen har en tyst majoritet för verksamheten inom kommunen, säger chefsgeolog, Jan-Ola Larsson, Iron Mines.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet