Kan drabba barn och ungdomar

Kris för socialtjänsten i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen för socialarbetare i länet är katastrofal enligt en utredning som Akademikerförbundet låtit göra.

Socialsekreterarnas arbetssituation i Norrbotten är mer betungande än för jämförande grupp i landet i övrigt. Många flyr yrket och det är svårt att tillsätta lediga tjänster. Det visar en undersökning som Akademikerförbundet låtit göra.

– Det här är en allvarlig väckarklocka. Situationen är akut och nu krävs det snabba åtgärder på alla politiska nivåer för att vända krisen, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.

– Det får inte vara så att utsatt barn inte får den hjälp de behöver, säger han.

Värst i Norrbotten

Nästan samtliga socialsekreterare , 97 procent,  i undersökningen vittnar om en arbetsbelastning så stor att man inte hinner eller knappt hinner med sina arbetsuppgifter.

– Det skapar stress och oro. Man känner att man inte räcker till och en del blir sjuksrivna, berättar Frida Tillberg, socialsekreterare i Luleå

Situationen för socialsekreterarna i Norrbotten är värre än i landet i övrigt. Personal flyr yrket, sjukskrivningarna ökar och det är svårt att tillsätta lediga tjänster.

– Det finns erfarna och det kommer nya socialsekreterare men man måste höja statusen på yrket, säger Frida Tillberg.

Trygghetssystem ur funktion

Akademikerförbundets SSR:s förbundsordförande Heike Ekers menar att rikspolitikerna måste ta ansvar för en a-kassa och en socialförsäkring som inte längre fungerar.

– Allt för många söker försörjningsstöd som tar resurser från socialtjänsten och som egentligen borde vara på arbetsförmedlingen eller inom sjukvården, säge han.

Tycker du att du ser sådana politiska tecken idag?

– Nej!

Assistenter ska avlasta

På socialförvaltningen i Luleå säger man att de bland annat jobbar med att försöka tillsätta assistenter som ska göra det administrativa arbete som socialsekreterarna gör idag.

– Jag tror också att vi måste se på ledarskapet, säger socialchefen Mikael Lekfalk som berättar att individ- och familjeomsorgen inom socialförvaltningen rekryterat en ny chef som inte har en bakgrund som socionom utan har ledarskap som en viktig grund.

– Det är viktigt att vi jobbar med ledarskapet, det är min bedömning. säger Mikael Lekfalk som tillägger att barn och ungdomar är ett politiskt prioriterat område för Luleå kommun.

– Vi har ett tydligt uppdrag som arbetsgivare och det tänker jag ta.

Akademikerförbundet SSR kräver en nationell handlingsplan som leder till minskad arbetsbelastning, bättre introduktion i yrket, fler utvecklingsmöjligheter samt höjda löner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.