Dödsbrand i Kalix – räddningstjänsten körde fel

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar SOS Alarm en utredning om varför räddningstjänsten körde fel när de skulle till branden i Kalix där en 70-årig man befaras ha omkommit.

 En person befaras ha omkommit i en villabrand i Risögrund strax söder om Kalix natten mot söndag.

-I natt kom det in ett larm om en brand i en fastighet och när polis och räddningstjänst kommer fram är huset övertänt, berättar Christer Åström vid polisen i östra Norrbotten.

Det är man i sjuttioårs åldern som befaras ha dött i villabranden i Risögrund. Polisen misstänker inget brott men mannen är än så länge inte återfunnen.

-Vi har inte fått tag på den person som är skriven på adressen, säger Christer Åström vid polisen.

Brandkår till fel ort

Från början skickades räddningstjänsten till en adress i Töre, drygt tre mil från Risögrund. Sedan kom en ny platsangivelse då i Risögrund men på fel adress. På polisen känner inte till varför det blev så.

På SOS Alarm säger platschefen Daniel Lundin att han idag inte vet varför räddningstjänsten skickades till Töre. På måndag inleder SOS Alarm en internutredning av händelsen.

På måndag startar även polisen en teknisk undersökning och man ska också använda sig av en hund för att söka av brandhärden.

Räddningstjänsten i Kalix uppger ikväll att förseningen endast blev ett fåtal minuter då man fick ett nytt larm med Risögrund som olycksplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.