Dog efter att ha lämnats ensam

Publicerad

En man med talsvårigheter och amputerade ben skickades hem utan att anhöriga eller hemtjänsten meddelades. Tre dagar senare hittades han död. Nu kritiseras Landstinget i Norrbotten.

”Anmärkningsvärt” skriver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och kritiserar Landstinget i Norrbotten som inte berättade vare sig för anhöriga eller hemtjänsten att mannen skickats hem.

Mannen som var patient på akutmottagningen på Piteå Älvdals sjukhus led av afasi efter en stroke och kunde bara kommunicera med ett ja eller nej. Patienten var också benamputerad och det var enligt IVO uppenbart att han behövde hjälp.

Händelsen inträffade förra året. Den svårt sjuke mannen dog eftersom han varken fick medicin eller tillsyn och han hittades tre dagar efter att han skickats hem från Piteå Älvdals sjukhus.

”Förfarandet vid patientens hemgång kan således inte anses vara förenligt med god och säker vård. IVO riktar därför kritik mot vårdgivaren Norrbottens läns landsting”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.