Dokumentärfilm om romsk eldsjäl

Uppdaterad
Publicerad

För många är hon ett välkänt ansikte när det handlar om romska frågor. Och nu kommer snart dokumentären, om eldsjälen Tanja Hagert.

Tanja Hagert har blivit en rätt känd person när det kommer till romska frågor i Norrbotten. Men vem är hon egentligen. Ja, nu kommer dokumentären om henne som är producerad i Luleå.

– Nu när jag ser filmen så tänker jag att ”är jag verkligen så tokig”, berättar Tanja Hagert med ett skratt när vi träffar henne i Filmpools lokaler i Luleå.

Från Luleå till Istanbul

I den drygt 40 minuter långa dokumentären får vi följa Tanja Hagert i hemmet i Luleå, hos släktingar i Helsingfors och shoppande av tyg i Istanbul. Regissörerna Birgitta Lindström och Regina Veräjä har valt att fokusera på livsglädjen hos Tanja Hagert.

– När jag mötte Tanja och hennes släktingar slogs jag av glädjen och värmen vilket var så långt bort från de skildringar man ofta ser av romer. Jag vill låta henne berätta sin historia, berättar Birgitta Lindström.

Tanja är född i Finland och tillhör kaalegruppen av romer. Hon kom till Sverige som ung och jobbar idag, 28 år ung, främst med den nationella satsningen på romsk inkludering i det svenska samhället.

Filmen är ett samarbete mellan Driva Produktion, Filmpool Nord och Sveriges Television och sänds i SVT 2 den 7/11 klockan 20:00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.