Eget företag i nytt land

Uppdaterad
Publicerad

Unga invandrare uppmuntras att starta eget företag i ett nytt projekt som startat i Luleå.

-Det handlar om att förverkliga drömmar, säger verksamhetsledaren Roine Karlsson, Coompanion Norrbotten.

En av deltagarna är Amad Al-hakim som kom från Irak till Luleå för fem och ett halvt år sedan. Och här har 22-åringen hunnit med en hel del .

Bland annat har han utbildat sig till flygtekniker och tagit taxikort och helst av allt har han velat ha ett  arbete. Men eftersom det inte är så enkelt att få har han istället valt att ta över en butik och bli egen företagare.

-Om man har möjlighet så varför inte om man har en bra idé. Det viktigaste är att man vill starta företag. Sen behöver många av oss invandrare hjälp med att veta hur man ska fylla i alla blanketter och sådant i Sverige, säger Ahmad Al-hakim.

Han tycker att den hjälp han har fått kring de rent praktiska detaljerna i att vara företagare har varit värdefulla.

-Vi tror många bär på en inre dröm om att göra någonting, till exempel starta eget företag. Men kommer man från ett annat land så vet man inte exakt hur man ska göra det i Sverige. Så vi ger dem verktygen att klara av det, säger Roine Karlsson.

”Finns risker”

Coompanion är en av de aktörer som är med och försöker stödja unga invandrare att starta eget företag. Men det gäller att de vet vad de ger sig in i rent ekonomiskt och vilka företagsregler som gäller i Sverige.

-Hela tiden har jag tänkt att det är trevligt att starta företag, men många har också sagt till mig att jag är för ung. På sätt och vis kanske det stämmer, för det är inte helt lätt, men kul, säger Amad Al-hakim.

-Visst finns det risker med att starta eget företag. Man kan hamna i ekonomiskt trångmål och vi lyfter den frågan, säger Roine Karlsson.

Amad Al-hakim har än så länge bara varit företagare i några veckor men han är nöjd över att han har vågat steget.

-Jag har många drömmar och en av de är att starta eget företag, säger Amad Al-hakim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.