Drygt hälften av de 195 svenska elitidrottarna som svarat i SVT:s stora undersökning ser problem med tidig elitsatsning bland barn. Många anser att elitsatsningar leder till att barn slutar och talanger missas. Men alla håller inte med:
-Elitsatsning är positivt. Jag började stå på skridskor när jag var fem år, kanske lite tidigare och började träna vid sju års ålder. Som barn tyckte jag att det var kul hela tiden. Det var först i 14-15-åldern jag började känna av tröttheten i kroppen och det är då man börjar analysera varför man går på träningarna och vad som är målet, säger konståkaren Alexander Majorov, från Luleå.
Idag är han 22 år och han är den första svenske konståkare som tagit medalj vid junior- VM och nu senast tog han en sjätteplats på årets konståknings-EM
Han har tränats av sina föräldrar sedan barnsben.
Tidigare landslagsbacken Johanna Fällman, med rötterna i Luleå, spelar nu collegehockey i USA – och hon hör till dem som är emot tidig elitsatsning:
-Man får aldrig glömma bort att det ska vara kul att träna och framför allt för barn. Elitsatsningar kan man vänta med ett tag, för det kan vara svårt att i unga år se vem som verkligen är en talang och inte, säger hon.
-Det handlar också om vilken idrott man håller på med. Inom konståkningen har man en rätt kort karriär till skillnad från skidåkare som kan utvecklas långt upp i åren, säger Alexander Majorov.
SVT:s huvudfrågan till elitidrottarna var: ”Vad anser du om elitsatsningar för barn under 13 år med det primära syftet att skapa en framtida seniorelit?”
97 personer har svarat att det är ganska dåligt eller mycket dåligt.
90 personer har svarat att det är ganska bra eller mycket bra.
8 personer har svarat att de har ingen åsikt.
-Jag var liten när jag började träna men jag har aldrig känt mig pressad utan satsningen har varit positiv för mig, säger Alexander Majorov.