Esrange hotas av gruvplaner

Uppdaterad
Publicerad

Den växande gruvindustrin i Malmfälten hotar verksamheten på Esrange.

Det framgår i en hemligstämplad skrivelse från Svenska rymdaktiebolaget till finansdepartementet som Nordnytt tagit del av.Anledningen till Svenska Rymdaktiebolaget oro, är att fyra utländska gruvbolag har undersökningstillstånd inom Esranges raketuppskjutningsfält.

I skrivelsen som Svenska rymdaktiebolaget vill hålla konfidentiell framgår det att ett aktivt prospekteringsarbete skulle innebära stora störningar för verksamheten på Esrange. Anledningen till det är att rymdbasen inte kan bedriva sin verksamhet parallellt med mineralprospektering med tanke på säkerhetsaspekter.

Esrange hotas av gruvbrytning

Vidare skriver bolaget: ”Raketskjutfältets och där med Esranges strategiska position grundas på att skjutfältet är fritt från annan verksamhet med undantag för rennäringen”

Men bolaget går längre än så i sin skrivelse. Enligt uppgifter till Svenska rymdaktiebolaget kommer ett av gruvbolagen inom en snar framtid vilja bedriva undersökningsarbete och skulle det godkännas drar bolaget följande slutsats:

”SSC:s bedömning är att det då inte skulle vara möjligt att inom realistiska ekonomiska ramar fortsätta med verksamheten”

Under dagen ska SVT Nordnytt träffa företrädare för SSC och vi återkommer med mer information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Esrange hotas av gruvbrytning

Mer i ämnet