Esrange vill expandera

Publicerad

Vid Rymdbasen Esrange utanför Kiruna har man kommit ett steg närmare målet att få börja skjuta upp satelliter i omloppsbanan runt jorden. Det kräver betydligt större raketer, en helt ny raketramp och en finansiering på omkring 500 miljoner kronor.

Det är en gammal dröm vid rymdbasen Esrange som aldrig har haft bättre förutsättningar. Nu finns tekniken att kunna göra små satelliter och det är många olika intressen som kan dra nytta av dem.

Men ska man kunna skicka upp satelliter i omloppsbana runa jorden, även om det i de här fallet handlar om små satelliter, måste man börja använda sig av nya mycket större raketer. Vid Esrange har man redan en modell i åtanke.

– Det är en tysk-brasiliansk utveckling som sker just nu för ett tyskt uppdrag. Den har designats för att kunna flyga från Kiruna säkerhetsmässigt, säger Lennart Poromaa, chef vid rymdbasen.

Ny ramp krävs

Maxus är den största raketen som Esrange skjuter upp i dag.  Den tysk-brasilianska raketen är två och en halv gånger större och därmed måste man överge den gamla rampen från Esranges begynnelse och flytta tre kilometer in i terrängen.

Men plats finns det gott om, vilket är en av Esranges stora konkurrensfördelar.

– Absolut. Det är jätteviktigt och vi behöver ha det stora markområdet. Vi behöver ha det säkerhetsmässigt. Både vi och rennäringen drar nytta av det och vi är tacksamma över att kunna samverka, säger Lennart Poromaa.

Framtida rymdnation

Tanken är att Sverige ska bli en rymdnation på riktigt och Esrange ska bli Europas egen bas för satellituppskjutningar. För en vecka sedan gav rymdbolaget SSC:s styrelse klartecken att söka finansiering för satsningen. Summan? Den är astronomisk.

– Vi räknar med att det skulle kosta omkring 500 miljoner kronor totalt med all infrastruktur som behöver komma på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.