Ett inbrott om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en villa om dagen har drabbats av inbrott den senaste tiden. Och polisen misstänker att det handlar om ett organiserat nätverk som ligger bakom.

Sedan april i år har närmare 80 anmälningar om villainbrott kommit till polisen i Norrbotten. Men det är de två senaste månaderna som varit värst.

Sedan den 1 augusti har 58 villainbrott anmälts, alltså nästan ett om dagen.

Inbrottsvåg i Norrboten

– Sedan sommaren, alltså augusti-september, har antalet inbrott eskalerat, säger Patrik Ström, kommissarie som arbetar med att samordna polisens arbete med villainbrott i Norrbotten.

Vad säger du om den siffran?

– I min värld är det mycket!

Så går inbrotten till

Tillvägagångssättet för de flesta inbrotten har skett på liknande sätt. Husägaren har varit bortrest och tjuvarna har ofta tagit sig in genom en altandörr eller liknande. Det som stjäls är ofta kontanter, smycken och klockor.

Nordnytt träffar ett par som nyligen drabbades av inbrott i sitt hus. Det var helg och familjen var bortresta. Tjuvarna tog sig in genom att krossa altandörren med en sten och fick med sig en summa pengar, guldklockor och smycken.

– Man blir både arg och ledsen. Det känns obehagligt att någon varit inne och rotat i vårt hus, säger paret som inte vill ställa upp med sina namn.

Vittnen hörs

Polisen arbetar nu dels med att höra eventuella vittnen och att så snabbt som möjligt genomföra tekniska undersökningar. Dessutom samarbetar man med andra län. Och polisen misstänker att det rör sig om ett organiserat nätverk.

– Vi misstänker att det rör sig om löst sammansatta nätverk och samverkan mellan olika grupperingar.

Men ett problem det är att få de drabbade villaägarna att redovisa vad som stulits berättar Patrik Ström.

– När man haft ett inbrott tar det ofta lång tid att få folk att säga vad de blivit av med. Det är viktigt för oss att i ett så tidigt skede som möjligt få veta vad som saknas. Det finns tillfällen då vi stått och hållit i stöldgods och misstänkta tjuvar men vi kan inte härleda det till något brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Norrboten

Mer i ämnet