Ett norrbottniskt feel-bad drama

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka har filmen Flugparken premiär i Sverige. En feelbad-film som spelats in i Luleå och Boden.

Kristian, eller Kille som han kallas, spelad av Sverrir Gudnason, är en ung man fostrad i hockeylagets omklädningsrum där hockeyn i någon mån får symbolisera machokulturen.

– Det handlar om en person som alltid varit nummer två. Eller tre, fyra eller sist i de flesta sammanhang. Han var aldrig nummer ett, alfahanen, vinnaren utan något sämre, säger Sverrir Gudnason.

Skådespelare från Norrbotten

Men när Killes bästa vän Alex försvinner förändras Kille. Gränsen mellan snällhet och ilska och omtänksam och våldsam suddas alltmer ut.

– När hans kompis försvinner ser han kanske sin chans att ändra sitt liv. Han ser en lucka att kanske få en familj, han testar vingarna när det handlar om våld. I grunden handlar det väl om en ganska ensam människa, berättar Sverrir Gudnason.

Filmen är inspelad i Luleå och Boden, och flera av skådespelarna är från Norrbotten, bland annat Malin Buska från Övertorneå, som spelar Diana, den försvunne Alex sambo.

Ett feel-bad drama

För manus och regi står Jens Östberg och filmen Flugparken är hans långfilmsdebut. En debut han själv kallar för en pyskologisk thriller eller ett feelbad-drama.

Att det blev just Norrbotten som fick agera kuliss i filmen menar Jens Östberg delvis beror på hans egen uppväxt.

– Jag är själv uppvuxen i Bergsslagen, som för mig är lite av Norrland light: en gruvort med lite brukskänsla över sig...Så på sätt och vis känner jag väl mig lite hemma här. Vill man göra en film som utspelar sig i svenskt inland och som dessutom handlar om något så svenskt som hockey, ja, då är det ju här man ska vara.

Flugparken har Sverigepremiär den 28 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.