EU påverkar våra hem

Uppdaterad
Publicerad

EU påverkar mycket i vårt vardagsliv – till exempel maten hemma i kylskåpet.

Den 25 maj är det val till europaparlamentet. I EU debatteras många gånger dom stora frågorna men unionen påverkar också mycket i våra vardagsliv.

Katarina Karlsson öppnar kylskåpet hemma i Boheden utanför Överkalix. Och det är det samma som att öppna dörren till produkter påverkade av olika EU-regler.

EU-val 2014 i Norrbotten

Allt från storleken på texten till innehållsdeklarationerna och om några år också matens innehåll av salt.

– Det är väl bra att man får veta om det finns rester av bekämpningsmedel i maten men salthalten känns inte så viktig, säger Katarina Karlsson.

”Salt en trivial fråga”

Salt i maten är för Katarina Karlsson en trivial fråga. Hon tycker det är bra att EU reglerar det som är farligt och tar spontant upp frågan om det cancerframkallande ämnet dioxin i fisk.

Där har Sverige ett undantag från EU under förutsättning att man varnar för faran med att äta fisk som innehåller dioxin. 

– Nog vill jag äta surströmming och saltströmming. För det är väl i dom feta fiskarna dioxinet finns. Så det är ju lite dubbelt, men det är klart att det är bra att man informerar dom som är i barnafödande ålder och barn.

Avstått EU-stöd

Katarina Karlsson har får och för det får hon lite ekonomiskt stöd från EU. Men hon tar hjälp av Hushållningssällskapet när bidragen söks eftersom reglerna är krångliga och hon är rädd att göra fel.

Och det har faktiskt hänt att familjen avstått från att söka stöd.

– Nu håller vi på och röjer upp för nya betesmarker. Och det är hårt reglerat så vi har inte sökt stöd eftersom man är rädd att det ska vara ett träd för mycket.

Kommer du att rösta i valet?

– Jo, det ska jag väl göra men det är inget jag tänkt på så mycket.

Röstade du i förra gången?

– Det kommer jag faktiskt inte ihåg. Jag kan ha gjort det men jag har som inget minne av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet