Sidensvansar brukar komma till Norrbotten under hösten. Men i år fanns inte en enda att ringmärka för Norrbottens ornitologiska förening.

Fåglarna blir färre i norr

Uppdaterad
Publicerad

Det går dåligt för fåglarna i västra och norra Sverige, enligt nya siffror från Sveriges ornitologiska förening (SOF). I Västra Götalands och Värmlands län och i Norrland har två tredjedelar av arterna minskat i antal sedan 2002.

Däremot går det relativt bra för fåglarna i östra och södra Sverige, från östra Svealand ner till Skåne. Drygt hälften av arterna, cirka 56 procent, har ökat i antal. Orsaken till de motsatta trenderna är okänd, men misstänks kunna bero på klimatförändringar.

I snart 20 år har Norrbottens ornitologiska förening haft nät uppsatta mellan klockan fem och elva på morgonen på exakt samma platser, från juli till mitten av oktober. Fåglarna som fastar i nätet ringmärker man sedan. I år har det varit en markant minskning av fåglar.

– Vanliga år märker vi omkring 4.500 fåglar, i år var det omkring 1000 färre. Vad det sedan beror på är svårt att veta, säger Ulf Öhman på Norrbottens ornitologiska förening.

– En del arter som kommer på hösten har vi inte alls sett av i år. Vi har inte haft en enda sidensvans att ringmärka. Även grönsiskor och gråsiskor har det bara varit ett fåtal av. Och då har vi ändå haft väldigt bra med rönnbär i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.