Kungen smädas

Uppdaterad
Publicerad

En falsk krona med smädande ord om kungen hittade Karin Mattson i sin börs.

-Jag hade den i börsen med mina andra kronor och så hällde jag upp dem i handen för jag skulle räkna hur många jag hade. Då blänkte den  här kronan till lite speciellt och så upptäckte jag texten...Jag trodde verkligen inte mina ögon! säger Karin Mattsson

Det ser ut som en helt vanlig enkrona, men med en skillnad. Istället för ”Carl XVI Gustaf Sveriges Konung” står det ”Vår horkarl till kung”. Karin Mattsson har ingen aning om var myntet kommer ifrån.

Falsk enkrona smädar kungen

-Om  det nu är ploj så är det någon som verkligen har ansträngt sig. Det kan knappast vara ett bedrägeri för jag har svårt att tro att det kan gå med vinst, säger Karin Mattson.

På Riksbanken konstaterar man att det ser ut som ett riktigt mynt så när som på textraden. Polisen i Piteå vill se myntet för att göra en polisanmälan och fler mynt har upptäckts på andra håll i  landet.

-Jag är ingen royalist så jag blir inte illa berörd så. Men visst kan jag tänka; ”Stackars kungen!”, säger Karin Mattsson.

Hon har bestämt sig för att hon ska spara det.

-Jag har det i en liten låda. Jag tycker det är en kul grej som jag kan visa upp och skulle konversationen någon kan tryta så är den ett bra samtalsämne, säger Karin Mattsson.

Annika Sönnerberg, biträdande presschef vid Hovet säger till Nordnytt att Hovet inte har några kommentarer när det gäller den falska kronan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet