Ulrika Schönbeck, åklagare

Styckmordet: Minst 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna yrkar på minst 18 års fängelse för den 22-åriga man som står åtalad för mordet på en 20-årig kvinna i Boden. Men försvaret anser att åtalet bör ogillas.

Idag fortsatte rättegången mot den 22-åriga man som står åtalad för mordet på en ung kvinna från Boden i maj förra året.

Onsdagens huvudförhandling är den åttonde och sista och hölls till stor del bakom lyckta dörrar i Luleå tingsrätt.

Rättegång styckmordet i Boden

Rådman Katarina Lindgren redogjorde för den rättspsykiatriska undersökningen som kom fram till att 22-åringen inte led av någon psykisk störning vid tidpunkten för mordet.

Därefter gjorde försvaret och åklagarna sin plädering i påföljdsfrågan. Och meningarna går vitt isär.

Minst 18 års fängelse

Åklagarduon Ulrika Schönbeck och Anna Bergström yrkar på fängelse i minst 18 år.

– Vi har yrkat på 18 års fängelse, säger åklagarare Ulrika Schönbäck. Vi tycker att det finns så mycket försvårande omständigheter i fallet så att straffvärdet är livstids fängelse. Men med hänsyn till den åtalades ålder, funktionshinder och att han är tidigare ostraffad kan man gå ner till ett tidsbestämt straff på 18 år.

– Högsta domstolen har kommit fram till att som utgångspunkt när det gäller mord ska man ha 14 års fängelse och sedan ska man ta hänsyn till försvårande eller förmildrande omständigheter och det har vi gjort, säger Schönbeck.

Åtalet bör ogillas

Men 22-åringens försvar vidhåller att åtalet ska ogillas. Och döms 22-åringen till fängelse ska det vara för dråp till högst 10 års fängelse.

– Det är egentligen samma skäl som vi har åberopat för att han ska frikännas som gör att vi yrkar att han endast ska dömas för dråp, säger Carolina Holmberg, biträdande försvarare. Det är för att vi vet, efter den här omfattande utredningen som åklagarna har lett, väldigt lite om vad som faktiskt hände brottsoffret och på vilket sätt hon dödades.

Ni menar att åklagarna spekulerar där kring att förloppet var utdraget och att det fanns en särskild råhet?

– Ja vi menar att utredningen ger inte stöd för de slutsatserna. Det vi vet är egentligen att hon har dödats med stickande våld, det finns inga avvärjningsskador, det finns inga vittten om att hon har blivit efterföljd eller att det har varit någon strid. Det finns väldigt lite information om vad som egentligen har hänt och om hur den gärningsman som har utfört det här har tänkt. Det finns inte stöd för någon särsklid  brutalitet menar vi i utredningen.

Men finns det verkligen någon tvekan hos er på försvarssidan att det är den åtalade som har gjort det här?

– Vi anser naturligtvis att han är oskyldig fortfarande. Det har inte tillkommit några uppgifter som gör att vi ändrar vår uppfattning där.

Vad är det som ska behöva tillkomma för att ni ska ändra uppfattning?

-Ja det är ju att han erkänner i princip och att man kan hitta mordvapen, plats där brottet har förövats, dödandet och var styckningen har skett- alltså alla de brister som föreligger idag, säger Carolina Holmberg.

Dom nästa vecka

Den 21 januari kommer tingsrätten att meddela sin dom. När domen kommit har bägge parterna tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten. Efter överklagandetiden har löpt ut har hovrätten på sig sex veckor innan förhandlingen ska ske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång styckmordet i Boden

Mer i ämnet