Farlig skolväg oroar

Uppdaterad
Publicerad

I Vittangi har genomfarten av tung trafik ökat på grund av malmtransporterna och det ställs krav på att barnen måste få en säkrare väg till skolan.

Idag kör all tung trafik genom Vittangi och samsas med utrymmet på en väg utan trottoarer eller cykelbanor. Alldeles utanför Vittangi skolans fönster åker den tunga trafiken förbi. Samtidigt är det  elever på andra sidan av vägen som har skidåkning på skolschemat när Nordnytt besöker samhället.

– Vägen till skolan är mindre säker nu och kommer att bli ännu mindre säker på grund av den tunga trafiken. Från skolans sida är vi oroliga för att det kan inträffa olyckor, säger rektor Henrik Sydstrand.

– Det känns inte alls bra. Jag har nästan ångest över att släppa min sjuåriga pojke över vägen. Jag önskar att vi hade en gångtunnel, säger föräldern Åsa Nordström.

Orsaken till ökningen av den tunga trafiken genom byn och utanför Vittangi skola är att malmtransporterna från gruvan i Kaunisvaara till Svappavaara har kommit igång.

– Trafikverket har ansvar för vägen och vi har pratat med  dem om situationen. Vi tycker att det måste finnas gång och cykelvägar och att man ser till att vägen är smalare där skolbarnen ska passera, säger kommunalråd Kristina Zakrisson (S), Kiruna kommun.

Enligt Trafikverket  så pågår en undersökning om att bygga om förbifarten utanför byn.

Vägen kan bli klar tidigast hösten 2014 om finansieringen kan lösas så att bygget kan starta nästa vinter.

– De hade kunnat göra vägen färdig innan de släppte på all tung trafik, säger Åsa Nordström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.