Farligt barnvirus sprids i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett virus som kan orsaka allvarlig luftvägssjukdom hos barn cirkulerar i Sverige. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att de första fallen av enterovirus D68 upptäckts på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Totalt rör det sig om sex fall, samtliga barn, var av två fick vårdas på intensivvårdsavdelning. Fem av barnen var under fyra år och ett var nio år.

-De flesta blir inte svårt sjuka av det här viruset. Av de som får svår sjukdom har många underliggande lungsjukdomar, som astma. Så om man har barn med astma bör man vara extra uppmärksam. Men det ska man ju vara ändå. Symtomen är som vid en vanlig förkylning. I vissa fall kan dock infektionen resultera i svår andnöd som kräver läkemedelsbehandling eller till och med intensivvård, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Nära släkt med polio

Det var i mitten av augusti som den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC upptäckte en ganska omfattande smittspridning av enterovirus D68 (EV-D68) i flera delstater. Även Kanada har drabbats och sedan dess har över 1 300 personer blivit svårt sjuka i dessa länder, de flesta barn.

Det finns inga kända dödsfall, men CDC utreder 12 dödsfall i samband med EV-D68-infektion.

Enterovirus D68 är nära släkt med polioviruset. Därför undersöker myndigheterna i USA och Kanada också rapporter om neurologiska samt polioliknande symtom (förlamning eller muskelsvaghet) hos en anhopning av 75 fall i USA och ett antal barn i Kanada.

Snarlikt virus i USA

-Men man vet ännu inte om det är viruset som orsakat dessa symtom, säger Mia Brytting.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu sjukvården att ha enterovirus D68 i åtanke vid allvarlig luftvägsinfektion eller förlamning hos barn. Analyser visar att det virus som upptäckts i Sverige är mycket snarlikt det som cirkulerar i USA.

Som en förkylning

-Föräldrar bör inte vara oroliga. De flesta blir inte svårt sjuka. Av de som får svår sjukdom har många underliggande lungsjukdomar, som astma. Så om man har barn med astma bör man vara extra uppmärksam. Men det ska man ju vara ändå. Symtomen är som vid en vanlig förkylning. I vissa fall kan dock infektionen resultera i svår andnöd som kräver läkemedelsbehandling eller intensivvård, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.