Foto: Jens Falkman

Färre politiker i små kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli färre förtroendevalda i små kommuner. En ny lag tillåter en kraftig minskning av antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Idag beslutade Överkalix i frågan.

Små kommuner i landet med färre än 8 000 röstberättigade invånare kan få färre förtroendevalda. En ny lag från den första februari tillåter en sänkning  av det minsta antalet ledamöter för en liten kommun från 31 ledamöter i fullmäktige till 21. 

Diskussionen om att minska antalet kommunfullmäktigeledamöter i små kommuner har förts på riksdagsnivå under en längre tid. Orsaken till lagändringen bottnar i att många små kommuner har svårt att fylla sina listor och fullmäktigeledamöterna hoppar av sina uppdrag i större utsträckning än i större kommuner.

Nej till förändring

Med ett invånarantal på 3497 invånare (31/12/2012) placerar sig Överkalix bland de 10 minsta kommunerna i Sverige med 31 ledamöter i kommunfullmäktige. Det gör också att Överkalix har en låg andel invånare per politiker, bara 51 invånare per politiker. I Luleå är samma siffra 291 invånare per politiker.

Men trots de förhållandevis många förtroendevalda i Överkalix så valde kommunstyrelsen idag att besluta att behålla antalet ledamöter trots att det skulle sparat ungefär 50 000 kronor om året för kommunen.

Sex kommuner i länet

Små kommuner i Norrbotten som berörs av de nya reglerna är förutom Överkalix också Arjeplog, Jokkmokk, Övertorneå, Pajala och Arvidsjaur.

Nordnytt träffar under dagen Birgitta Persson (S) kommunalråd i Överkalix.

LÄS MER OM NYA LAGEN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.