Foto: SVT

Avloppen stockar igen

Uppdaterad
Publicerad

Fettklumpar som stockar igen avloppsrör är ett problem på många håll. I Luleå uppmanar nu kommunen storhushåll att undvika att matfett sköljs ned i slasken.

Fett som stockar igen avloppsledningar är är ett växande problem över hela landet, så även i Luleå. Fettet från hushåll och restauranger gör att avloppen täpps igen med översvämmningar som följd.

Som privatperson märks det på följande sätt:

-Det blir igensättningar i ledningarna och man kan få avloppsvatten i sin källare, säger Lars Brännvall som är driftschef vid Luleå kommun till Nordnytt.

Krav på fettavskiljare

Problemet med fett är framför allt knutet till storkök och restauranger som inte har särskilda fettavskiljare. Regeln säger att alla som sysslar med livsmedelsverksamhet ska ha fettavskiljare. Men så är inte alltid fallet.

-Som företagare ska man ha en fettavskiljare i sitt avlopp. Som privatperson ska man tänka på att inte slå ut oljan från en fritös i avloppet, säger Lars Brännvall, enhetschef vid Luleå kommun.

Men nu arbetar Luleå kommun med ett program där man ska informera om vad som gäller. Och antas programmet skulle man se förbättringar, menar Lars Brännvall.

-Det skulle innebära att man skulle få tömningsintervaller på fettavskiljare och man skulle spola ledningar så att dom funkar som dom ska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.