Finsk kris slår mot fjällturismen i Kolari

Uppdaterad
Publicerad

Det går sämre för den finska ekonomin. Det märks tydligt i Pajalas grannkommun Kolari som lever av fjällturismen.

Fortfarande kommer turisterna till Kolari men de spenderar mindre pengar än tidigare.

Det är fjället Ylläs som lockar turister till Kolari. Det finns 23 000 fritidshus i området och de flesta är i privat ägo. Därtill kommer charterturisterna främst från Storbritannien men även från andra europeiska länder.

-Vi har nog märkt att folk har börjat bete sig annorlunda, säger Nina Forssell som är VD för Ylläs turistförening. Fortfarande prioriterar folk sin semester men de spenderar mindre pengar på restaurangbesök till exempel. De köper inte lika mycket tjänster helt enkelt, säger hon.

Nina Forssell har också märkt att de europeiska turisterna bokar sina resor själva och anlitar inte resebyråer som förr.

– De letar helt enkelt efter billiga alternativ själva, säger hon.

Byggs mindre

Finland har drabbats hårt av den europeiska bojkotten av ryska varor efter Ukrainakrisen. Ryssland är en stor exportmarknad för Finland och nu är den handeln borta i stort sett. Det märks dagligen nyhetsrapporteringen i Finland. Både IT-företag och livsmedelsföretag säger upp anställda.

– Det är bekymmersamt för en så här liten kommun som Kolari, säger näringslivschefen Tapio Niittyranta. Turistföretagen vågar inte satsa på sin verksamhet i samma omfattning som under guldåren 2007-2008, säger han. Det byggs mindre.

Kolari har 3800 invånare. Juha-Pekka Pasma äger en däckfirma och han har också fått känna att folk konsumerar mindre.

– Det är klart att bilarna fortsätter att rulla men folk köper billigare däck och fälgar och jag har märkt att det har blivit mindre långtradartrafik. Det är klart att jag oroar mig för framtiden om ekonomin fortsätter neråt flera år, säger han.

Några exempel på företag som drar ner:

Det finska spelföretaget Rovio planerar att minska antalet anställda med 130 personer.

Nokia har sagt upp tusentals anställda.

Tieto planerar att säga upp 300 anställda.

Mejeriföretaget Valio vill säga upp mellan 140 och 210.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.