Fiskar drogas av läkemedel

Publicerad

Ångestdämpande läkemedel som läcker ut i vattendrag gör fiskar orädda och glupska.

Vår medicinanvändning kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, visar en ny studie.

-I förlängningen påverkas hela ekosystemet, säger forskaren Tomas Brodin.

Forskare vid Umeå universitet har för första gången kunnat visa hur fiskars beteende förändras när de utsätts för läkemedel avsedda för människan. Abborrar reagerar på samma sätt som människor och blir både modigare och mindre sociala när de simmar i vatten med ångestdämpande läkemedel.

-De bryr sig inte om artfränderna utan kör sitt eget race. Och det är ju lite farligt när man är en liten fisk som ska gå i stora stim för att undvika att bli uppäten, säger Brodin.

200 substanser

Många läkemedel lämnar vår kropp opåverkade och rester av dem kan spåras även i det renade vattnet från avloppsreningsverk. Omkring 200 aktiva läkemedelssubstanser har hittats i ytvatten och utgående renat avloppsvatten.

-Det finns många varningsflaggor när det gäller läkemedel i miljön, säger Christina Rudén, chef för forskningsprogrammet Mistrapharma.

Sedan tidigare är det exempelvis känt att p-piller kan störa fruktsamheten hos fiskar och groddjur. Den nya studie som publiceras i tidskriften Science visar att även djurs beteende kan påverkas.

-I princip allt stört beteende har negativ effekt på chansen att överleva i naturen. Just de här fiskarna blir ångestdämpade, de blir modigare och ett lätt byte, säger hon.

Ökande användning

Även många andra läkemedel finns i ytvatten nedströms reningsverk, inte bara i Sverige utan runtom i världen. Läkemedelsanvändningen förutspås dessutom att öka.

-Det är omöjligt att göra några förutsägelser om hur cocktailen av läkemedel påverkar, det är svårt att överblicka, säger Tomas Brodin.

En effekt kan bli algblomning som i Östersjön. Där tror man att utfiskningen av torsken kan ha varit orsaken till att den ekologiska balansen rubbades.

På organisationen Svenskt Vatten vill man att läkemedel med mycket svårnedbrytbara ämnen receptbeläggs. Ett sådant är diklofenak som finns i exempelvis Voltaren.

-Ekosystemen är väldigt komplexa vävar. Drar vi i en tråd vet vi inte vad som händer, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Fakta: Så kan mängden läkemedel i miljön minskas

* Aldrig spola ner läkemedel i avloppet.

* Läkare kan förskriva andra åtgärder än läkemedel.

* Läkare kan välja de minst miljöskadliga läkemedlen.

* Utveckling av mindre miljöfarliga mediciner.

* Alla miljöfarliga läkemedel bör vara receptbelagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.