Många fallolyckor bland äldre

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckor bland äldre ökar i landet och i flera kommuner i Norrbotten. Det här visar en samkörning av register som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av SVT.

Fixaren Anders Johansson vid Bodens kommun är på besök hemma hos Berit Åström. Som fixare hjälper Anders Johansson äldre med enklare sysslor. Och hemma hos Berit passar han samtidigt på att ge råd och dela ut hjälpmedel som ska förebygga fallolyckor. Och hjälpen betyder mycket.

-Jag är ju ensam sen min make gick bort för tio år sedan. Man ska ju inte klättra och kliva och är man ensam och ramlar så ligger man där, säger Berit Åström.

#frittfall

Ökat antal

I fem av länets 14 kommuner och där uppgifterna är tillförlitliga, kan man se en tydlig ökning av fallolyckor bland äldre. Flera av länets kommuner hör till de kommuner i landet som uppvisar flest fallskador, mellan 56 och 75  skador per tusen invånare.

I Boden har olyckorna ökat med drygt 6.5 procent dom senaste fem åren. Från drygt 54 till 61 fallolyckor räknat per 1.000 invånare.  Det här visar en nationell samkörning av register som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av SVT.

Fixaren Anders Johansson tror att ökat samarbete kan minska olyckorna och ger ett exempel.

-Att hemtjänsten när dom är ute frågar kunden om det går bra att dom ringer Fixaren som kan hjälpa till med att sätta in starkare lampor eller flytta någon möbel som står i vägen. Jag tror att vi kan bli ännu duktigare på att samarbeta, säger Anders Johansson.

Höga kostnader

Många fler skadas allvarligt i fallolyckor än i trafiken. Olyckorna beräknas kosta samhället 25 miljarder om året. I Boden arbetar man förebyggande, men precis som i övriga landet har man inte lyckats minska olyckorna.

Lars Nyberg är professor i fysioterapi vid universitetet i Luleå och forskar i fallolyckor bland äldre.

– Ser man på dom utvärderingar som finns är det framför allt träning av den fysiska förmågan som minskar olyckorna. Träna balans och styrka. Men också att se över boendena. Se över trösklar, trappor, lampor och så vidare, säger Lars Nyberg.

Även en översyn av äldres mediciner är förebyggande.

– Mediciner kan tyvärr ha biverkningar i form av försämrad balans. Framför allt en del psykofarmaka som blivit mer vanligt i äldrevården igen, säger Lars Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet