Fjällvandrare ska rusta upp Kungsleden

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lockas till fjällen samtidigt som den populära Kungsleden behöver rustas upp. Men det finns ont om pengar. Därför har Svenska turistföreningen, STF, startat en insamlingskampanj där man kan bli fadder och bidra med en summa pengar.

– Det kanske finns andra behov i dag helt enkelt. Inte någon lyx men att stugorna är mer funktionella. Och det är det som fattas på vissa stugplatser, säger Gabriella Hugosson, stugansvarig STF Abisko.

Svenska turistföreningen måste börja möta upp turisternas krav på mer bekvämlighet. Men enligt föreningen räcker inte pengarna till, då deras enda inkomstkällor är via medlemsintäkter och stugövernattningar.

Vill starta debatt

I och med kampanjen vill man också få igång en debatt om att mer statliga pengar behöver läggas på vandringsleder. Naturvårdsverket är de som har huvudansvaret för alla statliga leder i Sverige.

Just nu pågår ett projekt där myndigheten ska se över hur lederna fungerar, hur de ska se ut i framtiden och om det behövs mer pengar. Naturvårdsverket tror att STF:s kampanj bara är början på hur lederna kommer att finansieras i framtiden.

– Vill man ha en ytterligare höjning i nivån måste vi ha mer pengar in än pengarna vi får i dag. Vi kommer naturligtvis att behöva se över hur vi ska finansiera ledsystemet, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Vill se upprustning

De som går mil efter mil längs Kungsleden är positiva till kampanjen men tycker att leden behöver rustas upp.

– Det är absolut ett nedgång på vissa sträckor, säger Mikael Alanen efter nio mils vandring.

– Jag tycker att alla sätt att stötta Kungsleden är bra. Sen vet jag inte om det är STF eller vi människor som går där som ska betala . Utan det ligger i allas intressen tycker jag, säger Lotta Vingsle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.