Flera knep för bättre kaffe

Uppdaterad
Publicerad

-Kaffet är viktigt, det är en sådan snackis på jobbet hela tiden, säger en expert.

Men det finns flera knep för att runda dilemmat.

En mörk, grå och kall vardagsmorgon. Du är trött. Det är snart november.

En kopp välsmakande kaffe skulle pigga upp – men i stället smakar javan i jobbets kaffeautomat beskt, surt eller bara illa.

Billigt och frystorkat

Över 40 procent uppgav att de tyckte att kaffet som serverades ur jobbets automater smakade illa, när företaget Beans ställde frågan till göteborgare och stockholmare. Men det kan löna sig att försöka påverka kaffesituationen.

-Gå ihop och tjata på ledningen så att det ändring, säger Jonas Westesson på Solde kafferosteri.

Varför många upplever att kaffet i automaterna smakar dåligt är svårt att svara på.

-Ibland används frystorkat kaffe, kanske den billigaste sorten, och kaffet rostas hårt så att det ska smaka något, säger Westesson.

Ingen materialsport

Hur får man då godast kaffe på så kort tid som möjligt och med minimal ansträngning?

-Det är ingen materialsport. Med ett filter, varmt vatten och nymalet kaffe kommer man långt. I stället för att köpa en dyr maskin kan man lägga pengarna på att köpa en bättre kaffesort.

Han får medhåll av Linnea Vannesjö, barista och utbildningsansvarig på Drop coffee. Enligt henne är råvaran viktigast när det gäller smaken.

-Den ska ha hög kvalitet och vara färskmalen, smakerna försvinner snabbt. Och utrustningen ska vara ren.

Vilken utrustning man använder är en smaksak, tycker hon.

-Man blir väldigt mycket gladare av att få en god kopp kaffe. Jag har det lyxigt som alltid dricker gott kaffe, men jag hör andra som klagar ofta. Och vissa har investerat dyrt i automater och så blir det inte gott, så folk ställer sig ändå och brygger.

Fakta: Så blir kaffet godare

 * Välj en bra råvara, av hög kvalitet. Färskmalet är godare än färdigmalet – smakerna försvinner snabbt.

 * Håll utrustningen ren. Själva utrustningen behöver inte vara dyr, lägg hellre pengarna på ett gott kaffe.

 * Skaffa en kvarn till kontoret och brygg kaffe som du häller i en termos. Om kaffet får stå för länge blir det inte gott – när det kommer i kontakt med syre försvinner smakerna snabbt.

 * Håll koll på doseringen. Det är vanligt att man överdoserar och har för mycket pulver.

 * Tänk på var kaffet kommer ifrån. Ursprunget spelar stor roll och säger mycket om karaktären. Som konsument kan du fråga var kaffet kommer ifrån och på så vis kunna lära sig vilka smaker man gillar.

Källa: Kaffeexperterna Linnea Vannesjö och Jonas Westesson (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.