Flera politiker motsatte sig ambulanshöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartisten Johnny Åström gick emot sitt parti och röstade nej till de nya och dyrare patientavgifterna.

Han tycker att det är helt fel att i samband med ambulanstransporter ta betalt för vård två gånger.

Johnny Åström har varit emot förslaget på nya patientavgifter från första början och han kan inte förstå varför det ska kosta totalt 500 kronor att åka ambulans till en akutmottagning eller jourcentral för att träffa en läkare.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Förklaringen är att landstinget inför en egenavgift på 200 kronor för sjukvårdande behandling i ambulans och sedan kostar det patienten ytterligare 300 kronor att träffa en läkare.

Dålig fingertoppskänsla

Men Johnny Åström ger inte mycket för landstingets argument och han förstår att fler och fler dömer ut nyordningen på sociala medier.

– Som jag ser det ska landstinget börja ta betalt för vård två gånger och det är klart att det väcker starka reaktioner. De som röstat igenom det här säger att det handlar om kaffepengar, men då vet de inte vad de pratar om, säger han.

Johnny Åström argumenterade länge mot förslaget i fullmäktige, men fick ge sig för majoriteten. Och han är besviken.

– Det här drabbar främst pensionärerna, det är de som åker mest med ambulans till olika sjukvårdsinrättningar. Så jag kan inte förstå att landstinget har så dålig fingertoppskänsla, säger Johnny Åström.

Under landstingsdebatten var sjukvårdspartisterna Johnny Åström, Martin Åström och Erika Sjöö mot förslaget och samma sak med centerpartisten Hans-Åke Andersson.

Och även sverigedemokraternas Magnus Häggblad, Susanne Ström och Carita Elfving var kritiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Mer i ämnet