Flyg Uleåborg-Luleå-Tromsö planeras

Publicerad

Det finns planer på att starta en flyglinje mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö till hösten.

För att flyglinjen ska starta måste finansieringen för de första fem åren vara klar. Det är ett beslut som man tagit utifrån erfarenheterna efter att den flyglinje som fanns på sträckan Luleå-Kiruna-Tromsö lades ned 2008.

– Man måste ha ett minst femårigt perspektiv för att bygga upp en marknad, säger Robert Forsberg på Norrbottens Handelskammare.

Satsningen bygger på ett vänregionavtal  mellan Troms fylkeskommun och Norrbottens läns landstinget, kompletterat med ett vänortsavtal mellan Tromsö och Uleåborg.

Vad är det som gör att satsningen ska lyckas den här gången?

– Den stora skillnaden är att vi nu knyter samman de stora universitetsorterna i norr, säger Robert Forsberg. Dessutom är vi inne i en investeringsboom där det finns behov av att söka samarbetspartners i området.

Robert Forsberg pekar även på att arbetspendlingen har ökat, både till sjukhus och gasutvinning i Norge.

Finansieringen av flyglinjen är dock inte klar ännu, vilket alltså är ett krav för att den ska startas till hösten.

– Vi behöver medel för att arbeta upp marknadsföring och försäljning så att vi i förväg kan sälja biljetter och på så sätt få finansiering, säger Robert Forsberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.