Flygövning ställer till besvär för renskötseln

Uppdaterad
Publicerad

Den stora internationella flygövningen som pågår just nu i Norrbotten blev en stor överraskning för Luoktamavas sameby som säger att övningen stör renskötseln.

Det är fyra flygbaser som deltar i övningen. Förutom F21 i Luleå är det två flygbaser från Bodö och Örland i Norge och en från Rovaniemi i Finland.

Flygövningen sker med två flygpass om dagen, ett på förmiddagen och ett pass på eftermiddagen. Flygövningsområdet i Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Lycksele i söder.

Samtidigt med flygövningen håller Luoktamavas sameby på att samla in renarna för sarvslakt med helikopter.  Enligt samebyn så har de inte blivit informerade om övningen.

-Det här har ställt till en hel del problem för renskötseln eftersom det är flygförbud vissa tider under dagen. Så vi är lite sura, för det har inte varit någon information alls till oss som i högsta grad berörs av det här. Det säger Lars-Anders Baer Luoktamavas sameby.

”Har försökt informera”

-Vi har startat redan år 2009 med att bjuda in rennäringen och samebyarna till informationsmöten, erfarenheterna från det visar på att det finns ett väldigt lågt  intresse och deltagande ifrån deras representanter säger informationschef på F21 Louise Levin.

Samebyn använder helikopter för att samla in renarna, men det går inte samla in renarna under den tid stridsflygplanen övar eftersom det råder flygförbud under den tiden.

-Det är knappa marginaler för att få in renarna och de knappa marginalerna har blivit ännu mer knappa. Så vi är inte helt glada säger Lars-Anders Baer Luoktamavas sameby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.