För tunn is för Majorov

Uppdaterad
Publicerad

Konståkaren Alexander Majorov fick stående ovationer i OS i Sotji och har nu återvänt till Luleå där träningsförhållandena är under all kritik. Men kommunen och Luleå Hockey lovar att lösa problemen.

Alexander Majorov slog personligt rekord och hamnade till slut på fjortonde plats i OS-tävlingarna i Sotji.

Han säger till Nordnytt att han är stolt över sig själv och att det gick över all förväntan.

-Jag smyger mig på dem som är i toppen. Framtiden ser ljusare ut nu. Jag ser en potential till medalj för mig i VM och EM nästa år om jag tränar bra och har den rätta turen, säger han.

Orimliga förhållanden

Men frågan är hur bra det skulle gå om träningsförhållandena i Luleå varit bättre..?

I D-hallen byter han om i en byggbarack utan eget klädskåp, det finns ingen vanlig toalett utan en bajamaja och han måste släpa med sig sin musikanläggning till varje träning.

-Det är orimligt att han inte har ett klädskåp, som han kan låsa in sina kläder i och dessutom måste vi ordna det här med en bandspelare. Vi har därför gett kommunchefen i uppdrag att lösa det, säger Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd i Luleå.

-Jag är inte så kräsen, men det är klart att det är positivt att kommunen vill förbättra träningsförhållandena, säger Alexander Majorov.

För tunn is

Men det räcker inte med det. Isen i D-hallen är dessutom för tunn.

Det innebär att när Alexander Majorov gjort sitt paradhopp kvadrupel så har det hänt att isen spruckit ända ner till betongen.

-Isen är för spröd och för tunn. Man kan träna vissa hopp och kondition, men om man gör hopp som man måste använda kraft i så kan man hamna rätt ner i betongen och det är inte bra för psyket. Inför EM kunde jag inte träna hopp under två veckor och då fick jag nästan panik.

Lösning på gång

Det är Luleå kommun som äger hallarna och Luleå hockey som driver dem.

Och hockeybolagets klubbdirektör Thor Stöckel bekräftar för Nordnytt att isen är tunnare i D-hallen.

-Jag har pratat med arenachefen och han säger att bedömningen var att isen i D-hallen skulle hålla för konståkning och curling, men det ska vi se över nu. Jag är klart positiv till att hitta en bra lösning för Alexander så att han blir ännu bättre, säger Thor Stöckel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.