Tanja Hagert

Förebilder ska motivera unga romer att studera

Uppdaterad
Publicerad

Många romer går aldrig igenom hela grundskolan och det är få som tar studenten. Goda förebilder är viktiga säger Tanja Hagert.

Sedan ett par år tillbaka har Luleå kommun ett projekt för ökad romsk inkludering främst när det gäller arbete, hälsa, social omsorg och utbildning.  Idag fick gymnasielärare i kommunen lära sig mer om frågan.

-Det är klart att det är viktigt, all inkludering av människor i samhället, säger gymnasieläraren Anthony Lodnert om dagens föredrag.

-Gymnasielärare är ju en nyckelfaktor när det gäller att sprida kunskap i samhället och oavsett om man har romska elever i skolan eller inte så möter man andra elever som har behov av att få kunskap om romer, säger Katarina Parfa Koskinen som är projektledare på kommunen.

Förebilder behövs

När det gäller utbildning är det än idag få romer som tar studenten och många som inte går igenom grundskolan.

-Det är ju skoltradion som det handlar om men hur skall man få skoltradition om man aldrig börjar och man behöver förebilder som visar att man kan nå sina drömmar, säger Tanja Hagert som är romsk brobyggare.

-Det handlar också om att ge barnen stöd från de som kan ge stöd. När det gäller romer är det inte alltid föräldrarna som kan ge bästa stödet och då behöver de i sin tur få stöd och där kommer samhället in och det är viktigt att tänka på det, säger Katarina Parfa Koskinen.

Tidigt stöd

Och Susanne Lindström som är lärare på gymnasiet och jobbar med elever som behöver extra stöd menar att stöd till barnen måste ges stöd redan på ett tidigt stadium.

-Här måste man ända ner på förskolan för att stötta romska barn och andra barn som behöver extra hjälp för att ta sig igenom skolan. För precis som Tanja Hagert sa under föredraget så är utbildning nyckeln, det är oerhört viktigt.

”Förföljda och bespottade”

Mellan 1914 och 1953 var romsk invandring till Sverige förbjuden, vilket betyder att Sveriges gränser var stängda för romska flyktingar  under andra världskriget och de nazistiska förföljelserna.

Under första delen av 1900-talet drabbades kalderash-gruppen av utestängande från samhället. De blev tvungna att bo i tält eller i ”zigenarläger” fram till 1960-talet.

Resandefolket drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och tvångsassimilation. I slutet av 1950-talet invandrade kaale-romerna från Finland. De är de som kallas för ”finska zigenare”, och de bär sina traditionella kläder som de burit sedan den första delen av 1900-talet.

Under de fyra sista decennierna kom ungefär 10 000 romer från andra länder. De tillhör grupper som lovara, romer från forna Jugoslavien och sinti.

Fakta: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.