Företagsetablering kan spricka – kräver miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Den stora tyska företagssatsingen i Arvidsjaur riskerar nu att spricka. Enligt vad Nordnytt erfar kräver nu BKM Mannesmann AG miljonbelopp för att placera sitt huvudkontor i kommunen.

Det var tidigare i veckan som Näringslivsenheten i Arvidsjaur stolt kunde meddela att tyska BKM Mannesmann AG avsåg att i samband med ett nytt internationellt patent, placera sitt huvudkontor i Arvidsjaur.

Något som både skulle ge arbetstillfällen och bredda kommunens näringslivsbas som vilar tungt på biltestföretag.

Tysk företag ställer krav i Arvidsjaur

I samband med att man gick ut med nyheten kallade kommunen också till presskonferens idag fredag.

Men enligt flera källor kan kommunen ha varit för tidigt ute. Någon gång under veckan har det tyska företaget begärt ekonomisk ersättning för etableringen och när Nordnytt talar med Stina Johansson, t.f näringslivschef i Arvidsjaurs kommun, säger hon att presskonferensen blir av.

– Men åk inte, det är långt för er att åka och det är inte klart. Vi har inte så mycket nytt säga.

Det är inte klart exakt hur mycket pengar som företaget begär. Mycket talar dock för att Arvidsjaur jublat för tidigt över en stor företagsetablering.

BKM Mannesmann AG sysslar med att förebygga och sanera fukt och mögel i byggnader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tysk företag ställer krav i Arvidsjaur

Mer i ämnet